[...] powyżej 60 lat. Wg innych źródeł, wśród pacjentów z niedokrwistością tylko około 1-2% przypadków jest spowodowanych niedoborem witaminy B12. Witaminę B12 warto podawać, o ile stwierdzi się jej niedobory poprzez badania laboratoryjne (np. stężenie kwasu metylomalonowego, MMA, w moczu rośnie w przypadku niedoborów witaminy B12). Wielu [...]
[...] okres całkowitej przerwy (1 - 2-tygodniowy). Świąteczne treningi osób początkujących Osoby początkujące nie muszą zbytnio przejmować się świąteczną przerwą od treningów. O ile ostatnie tygodnie zostały sumiennie przepracowane zgodnie z planem, to odpoczynek w czasie Świąt jest czymś wręcz wskazanym. Porzucenie treningów na kilka dni może pomóc [...]
[...] najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i wołowemu, czy filetom drobiowym. Prawdopodobnie jest tak od momentu, w którym sieci fast-foodowe rozpoczęły globalną ekspansję i chcąc utrzymać jednolitą jakość w każdej pojedynczej [...]
Nie wszystkie tłuszcze dostępne w pokarmie wchłaniane są w takim samym tempie i nie wszystkie pełnią takie same funkcje w organizmie. O ile w dietetyce największą uwagę zwraca się na trójglicerydy powoli rozkładane przez enzymy (długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe), tak za pośrednictwem rosnącej popularności diet ketogenicznych [...]
"Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]
Wykorzystanie poszczególnych schematów treningowych jest strategią, która pozwala nam na kontrolowanie progresji. Jednak czasem nadchodzi czas, że Twoje ciało przyzwyczaja się do dawki wysiłku, jaką mu serwujesz, jak i samo ćwiczenie nie robi na nim większego wrażenia. W jaki sposób możemy sprawdzić, czy czas na zmiany? Aby dokonać pewnej [...]
[...] mniejsza niż górny zalecany limit, wynoszący 400 mcg. Jednak nie każdy orzech brazylijski będzie zawierał tyle samo selenu. Ta wielkość jest głównie uzależniona od tego, ile selenu znajduje się w glebie, na której rośnie drzewo wydające orzechy brazylijskie. Wpływ będą miały zarówno rodzaj gleby, jej zakwaszenie, wilgotność, rozbudowa systemu [...]
[...] często się przebudzasz. Taka noc sprawia, że rano czujesz się zmęczony, zdemotywowany i po prostu nie masz siły do działania. Każdy doświadcza czasami takiego stanu i o ile zdarza się on sporadycznie, nie trzeba się martwić, tak chroniczne problemy ze snem są już poważnym stanem wymagającym konsultacji ze specjalistą. Jakie czynniki wpływają [...]
Cytrulina to związek o bardzo zróżnicowanych funkcjach biologicznych. W największym stopniu kojarzona jest prawdopodobnie przez osoby aktywne fizycznie, jednak warto wiedzieć, że poza sportem znajduje również liczne zastosowania prozdrowotne. Jest to aminokwas, po który mogą zatem sięgać zarówno osoby dbające o zdrowie, jak i te, które je [...]
Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
Dieta ze stosunkowo dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of [...]
Na dobre samopoczucie u każdego z nas może składać się coś innego, ale w ogólnym rozumieniu, pojęcie „wellbeing” to zadowolenie z życia, zdrowie i uczucie spełnienia zarówno na poziomie osobistym, jak i społecznym. Jakie są czynniki wpływające na dobre samopoczucie? Pozytywne relacje Znajdź czas dla ludzi, których kochasz i bądź sympatyczny dla [...]
[...] tej cywilizacji. Prawie do końca XX wieku ludzkie mechanizmy adaptacyjne organizmu musiały zwalczać raczej skutki głodu, aniżeli nadmiaru pożywienia i magazynować tyle, ile się da. Teraz „nagle” po tysiącach lat, w których organizm ludzki starał się jak najwięcej energii zaoszczędzić, głównym celem staje się zahamowanie odkładania oraz [...]
Sól jest jednym z najczęściej pojawiających się dodatków w naszej żywności. Jest najważniejszym źródłem sodu w naszej diecie (właściwie, to często sól i sód używane są zamiennie, choć oczywiście pojęcia te różnią się od siebie, ponieważ sól to związek sodu 40% i chlorku 60%). Sód jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu, w tym dla [...]
[...] pustego żołądka przed zaśnięciem i zapewne nie było ono przyjemne. Wstrzymanie się od spożywania posiłków na kilka godzin przed snem jest ogólnie uważane za zdrowe, o ile w ciągu dnia dostarczasz organizmowi niezbędną ilość kalorii. Czy faktycznie chodzenie spać głodnym jest dla nas dobre? Redukcja wagi Niestety, ale redukcja wagi często [...]
Liczba osób z otyłością wzrasta, a wszelkie próby mające na celu spowolnienie tego wzrostu jak dotąd nie są szczególnie skuteczne. Promowanie zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej, ograniczanie cukru i żywności przetworzonej w diecie, spożywanie większej ilości warzyw i owoców i wiele innych zaleceń zdaje się wlatywać jednym uchem, a [...]
[...] na większe ryzyko nadwagi i otyłości, i innych problemów zdrowotnych. Zadbaj o nawodnienie Nawadnianie swojego ciała jest kluczem do utrzymania prawidłowej masy ciała. To, ile wody potrzebujesz, zależy od wielu czynników, m.in. wieku, poziomu aktywności, aktualnej wagi. Zwykle jednak jest większe prawdopodobieństwo, że pijemy za mało niż za [...]
[...] to pociąg seksualny, któremu towarzyszą zachowania dążące do jego spełnienia. Po raz pierwszy w odniesieniu do psychologii człowieka sformułowania tego użył Zygmunt Freud. O ile w jego czasach libido kojarzone było głównie ze sferą psychiczną życia człowieka, tak dziś wiadomo już, że równie ważną rolę w jego kształtowaniu odgrywają przemiany [...]
O ile w historycznym ujęciu suplementy diety miały tylko wzbogacać codzienne jadłospisy w podstawowe, niezbędne substancje odżywcze, których nie da się wytworzyć na drodze przemian biochemicznych i fizjologicznych w organizmie, tak z biegiem czasu grupa tych preparatów mocno ewoluowała i poszerzyła się o związki o konkretnych funkcjach [...]
Kiedy nadchodzi kalendarzowa wiosna, to wielu z nas z niecierpliwością wygląda tych cieplejszych, słonecznych dni. Mamy dosyć kurtek, czapek, zmarzniętych palców. Kiedy wychodzi słońce, to aż chce się spędzać więcej czasu na dworze. Na drogach widać coraz więcej rowerzystów, biegaczy, spacerowiczów, a także "czuć grillowiczów". Podsumowanie Jak [...]